Bokbeställning                                     Uppdaterad 20210310

Dykerimedicin och hyperbar fysiologi.    c:a 540:-  hos Bokus. Bokrea Adlibris mars 2021 381:-   Beställes genom bokhandel eller direkt från förlaget Studentlitteratur.

Hyperbar fysiologi och dykerimedicin     Slut.         Är ersatt av boken Dykerimedicin och hyperbar fysiologi. Se ovan.

Oxygen vid dykeriolycksfall                     c:a 195:-   Beställes genom  Svenska Sportdykarförbundet.

Kompendium i hyperbar medicin            Slut. Nytryck är för närvarande inte planerat. Vill Du köpa ett ex så är bästa chansen       Forum på www.dykarna.nu

 


Dykerimedicin och hyperbar fysiologi.
350 sidor. Utgiven 2011, Studentlitteratur i Lund.  Beställ hos www.studentlitteratur.se 
 
Dykerimedicin
och hyperbar fysiologi

I boken Dykerimedicin och hyperbar fysiologi har författaren samlat kunskap av värde för läkare som handlägger medicinska frågor som rör dykning. I boken beskrivs hur kroppen reagerar vid förhöja tryck, som exempelvis vid djupberusning och dykarsjuka,men också hur man undviker tryckutjämningsskador och handlägger dykeriolycksfall. Avsnitt om friskintyg, läkemedel och olika medicinska hinder för dykning innebär att boken kan användas som informationskälla på mottagningar där dykerimedicinska frågeställningar kanske inte hör till vardagen.Text om grundläggande fysik, tekniska beskrivningar,skadestatistik och ubåtsmedicin ger boken en bredd utanför det som normalt ingår i ämnet.

Boken, som täcker både yrkesdykning och sportdykning, är anpassad till EDTC utbildningsplan för läkare, men tack vare ett fackutryckslexikon och modernt medicinarspråk är boken läsvärd även för lekmän och dykare med intresse i ämnet.

 


 
Oxygen vid dykeriolycksfall
 

Att alltid ha med oxygenutrustning på en dykplats är för de flesta i dag en självklarhet. Men det är inte lika självklart att alla på dykplatsen kan och vet hur och varför man ska använda den vid en olycka. Den här boken ger läsaren kunskaper i hur man på ett säkert sätt kan ge oxygen till en skadad dykare, när man ska göra det och vilka risker det innebär. Tidigt insatt oxygenandning har i många fall minskat skadorna vid tryckfallssjuka, så det här är kunskaper som alla dykare bör ha.Oxygenbehandling tar upp grunderna för hur man på ett säkert sätt kan ge oxygen vid dykolyckor samt riskerna med det. Boken går också in djupare på ämnen som:

·         När man ska ge en dykare oxygen.       Fördelarna med tidig oxygenandning.

·         Hur man genomför vård och första hjälpen.      Hur kontakt med läkare sker vid dykolycka.

·         Vilka olika utrustningar som finns för att ge oxygen.      För- och nackdelar med olika oxygenutrustningar.

·         Hur man minimerar riskerna vid hantering av oxygen.      Vilka regler som finns runt oxygen och dess användning.

 

SSDF hoppas att den här boken ska de dig en bra teoretisk kunskap om hur du på ett effektivt och säkert sätt ska kunna ge en parkamrat oxygen vid en dykolycka.

78 sidor. Utgiven  2015.
 c:a 195:-

Kompendium i hyperbar medicin